Η δύναμη του ημερολογίου

Η δύναμη του ημερολογίου

Ημερολόγιο.  Τι λέει για εσένα αυτή η λέξη; πιθανότατα σου θυμίζει σελίδες με ημερομηνίες, ίσως ακόμα σελίδες όπου καταγράφονται εορτές και αργίες, αλλά και το…ημερήσιο ή εβδομαδιαίο ή μηνιαίο σου πρόγραμμα (εργασίας). Επιπλέον, θα μπορούσε να σου θυμίζει ένα τετράδιο όπου καταγράφεις σκέψεις και εμπειρίες της κάθε σου μέρας. Έρωτες της εφηβικής εποχής, χαρές, αλλά και απογοητεύσεις, μυστικά , πόθοι και “θησαυροί” της δικής σου ζωής θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα σε ένα “ταπεινό”…ημερολόγιο,

Στη συνεργασία με συμβουλευόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας / ανάπτυξης πολλές φορές αναφέρουμε το ημερολόγιο, λοιπόν. Ναι. Το ημερολόγιο έχει μια ιδιάζουσα δύναμη. Όχι μόνο γιατί η καταγραφή σκέψεων και συναισθημάτων αποτελεί μια σημαντική έκφανση αυτοέκφρασης. Όχι μόνο διότι έχει ιδιαίτερο βάρος να βλέπει κανείς μπροστά του γραμμένα κάποια πράγματα από τη ζωή του. Αλλά κυρίως, ίσως, επειδή μέσα από τη συγγραφή και εν συνεχεία την παρατήρηση του συνόλου όσων κατεγράφησαν, πολλές φορές καθένας νιώθει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος κάθαρσης, μπροστά σε μια οιονεί αποκάλυψη του εαυτού, των γεγονότων, των κινήτρων δράσης / αντίδρασης, των αφορμών και των αιτίων, του κύκλου ή όλου του “περιγράμματος” της ιστορίας που διαμορφώνεται όταν τα γεγονότα μπουν σε ένα κάδρο και ξαναδιαβαστούν.

Το ημερολόγιο έχει δύναμη. Θέτει το μυαλουδάκι, αλλά και την ψυχή σε λειτουργία και συνεργασία. Η ώρα που ασχολείται κανείς  με το ημερολόγιό του / της είναι η δική του/ της ώρα, είναι χρόνος αφιερωμένος στον εαυτό, στις αναζητήσεις, στις ελπίδες, στις προσδοκίες, αλλά και στα βιώματα και στα βιωμένα συναισθήματα. Είναι η ευκαιρία να μοιραστεί κανείς την αλήθεια του / της με τον καλύτερό του / της φίλο – το φίλο που δεν θα αποχωριστεί ποτέ- δηλαδή τον εαυτό. 

Στη συνεργασία με τους συμβουλευόμενους συχνά η εν λόγω δραστηριότητα αποδεικνύεται εξαιρετικά επιβοηθητική όσον αφορά στην αυτογνωσία, αλλά και στην αυτοβελτίωση.

Το ημερολόγιο δίνει το έναυσμα να κατανοήσει, να παρατηρήσει κανείς καλύτερα τον ίδιο του / της τον εαυτό και να συνδέσει αυτό που γίνεται με τα συνακόλουθα συναισθήματα, αλλά και τις συνέπειες αυτών πρακτικά.

Σιγά σιγά χτίζεται ένα νέο παζλ. Και αυτό το παζλ αποτελεί μια βάση, επάνω στην οποία, χέρι χέρι, δουλεύει κανείς με τον / την σύμβουλό του για να δει τι ενοχλεί, τι κουράζει, τι ενδεχομένως αξίζει να γίνει αντικείμενο εστίασης και να ανασκευαστεί μέσα από διαδικασίες που έπονται.

Δοκίμασε κι εσύ αυτό το πρώτο βήμα της ενασχόλησης με το προσωπικό σου ημερολόγιο. Δες πώς νιώθεις. Προσπάθησε να το αντιμετωπίσεις σαν την όμορφη στιγμή που χαρίζεις στον εαυτό σου κι ασχολείσαι με εσένα, δηλαδή με ό,τι πολυτιμότερο έχεις στη ζωή σου. Παρατήρησε στη συνέχεια, όχι μόνο τα συναισθήματά σου, αλλά και το τι σημαίνουν όλα αυτά που ήδη κατέγραψες και τα οποία φυσικά θα ξαναδιαβάσεις με προσοχή, σε μια ιδιαίτερη “επαφή συζήτησης” που θα ανοίξεις εσύ με σένα τον ίδιο / την ίδια.

Αν χρειαστείς παρέα / καθοδήγηση σε αυτό το νέο δρόμο, μην ξεχνάς. Μπορείς να απευθυνθείς είτε σε εμένα είτε σε κάποιον άλλον / κάποια άλλη σύμβουλο / ψυχολόγο που εμπιστεύεσαι και νιώθεις όμορφα να μοιραστείς τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν είσαι μόνος/η. Πάντα κάπου υπάρχει ο τρόπος να περπατήσεις σε ένα πιο φωτεινό κι αισιόδοξο μονοπάτι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.